Monday, December 30, 2013

Christmas Quiz

'Tis the Season...please enjoy this Christmas Quiz:

1. Of the gifts listed below, which one is NOT what the Magi (Wise Men from the East) brought to the Christ-child?

a. gold     b. myrrh
c. silver   d. frankincense

2. Into what country did Joseph and Mary take baby Jesus to flee the persecution of King Herod?
a. Lebanon    b. Syria
c. Egypt         d. Jordan
3. When does the Nativity Fast (Advent) begin?
a. November 15    b. November 20
c. December 1      d. December 10
4. What does "advent" mean?
a. going       b. hoping
c. waiting    d. coming
5. When is the feastday of St Nicholas?
a. December 1     b. December 6
c. December 20   d. December 25
6. In what town was Jesus born?
a. Nazareth       b. Jerusalem
c. Bethlehem    d. Bethany
7. What led the Wise Men (Magi) to worship the Christ-child?
a. a star       b. the moon
c. the sun    d. a compass
8. Which ruler was searching for the Christ-child (Messiah) to kill him?
a. Pontius Pilate    b. Caesar Augustus
c. Caiaphas            d. Herod
9. What does "Emmanuel" mean?
a. Messiah        b. God with us
c. Jesus           d. Savior
10. What does "nativity" mean?
a. birth                  b. death
c. being created    d. blessing
11. Fill in the blank: "The book of the genealogy of Jesus Christ, the son of _____, the son of Abraham" (Matthew 1:1).
a. Joseph    b. Mary
c. David      d. God
12. Which prophet said: "Therefore the Lord himself shall give you a sign; Behold, a virgin shall conceive, and bear a son, and shall call his name Emmanuel?"

a. David      b. Jeremiah
c. Elijah      d. Isaiah

13. Upon learning the news of Mary's pregnancy, Joseph contemplates sending her away secretly, not wanting to disgrace her. Who tells him that "the Child who has been conceived in her is of the Holy Spirit?"

a. the high priest     b. an angel
c. his friend             d. his cousin

14. Fill in the blank: Angels appeared to the shepherds in the fields telling them the good news of the birth of the Messiah. They were praising God and saying, "Glory to God in the highest and on earth peace, ______ towards men" Luke 2.14).

a. goodwill    b. salvation
c. love          d. joy

15. In Orthodox theology, what does "incarnation" mean?

a. the Anointed One       b. birth
c. God becoming man     d. salvation

The Answer Key is below, please highlight to view:

Answer Key:
1. C   6. C   11. C
2. C   7. A   12. D
3. A   8. D   13. B
4. D   9. B   14. A
5. B  10. A  15. C

- A Day in the Life of the "Former" Youth Director Now Turned Seminarian